Tijdens het sporten kun je een blessure oplopen. Je kunt je enkel verstuiken, je knie verdraaien of iets verrekken. Het zijn vast termen die je weleens hebt gehoord. Bij een blessure wordt vaak rust geadviseerd en na een tijdje kun je weer rustig je activiteiten opbouwen. Bij die opbouwfase kan een fysiotherapeut je helpen.

Een ander voorbeeld. Je hebt last van je rug, je nek hoofdpijn of andere klachten aan je lichaam. Deze klachten beïnvloeden je dagelijkse activiteiten. Het huishouden is zwaar, sporten lukt bijna niet meer en je voelt je rug al opspelen wanneer je de boodschappenkrat optilt. Tijd om eens langs de fysiotherapeut te gaan.

Verschillende soorten therapieën

Een fysiotherapeut wordt opgeleid als algemeen fysiotherapeut. Hij of zij heeft een goede kennis van het lichaam, weet waar de spieren aanhechten, waar de knelpunten kunnen zitten en kan met een uitgebreid onderzoek de oorzaak van jouw klachten terugvinden. Wanneer de oorzaak bekend is, kunnen de klachten behandeld worden. De behandeling kan bestaan uit oefeningen, massage en andere technieken. Zo zijn er fysiotherapeuten die opgeleid zijn om dry needling toe te passen, fysio’s die shockwave therapie als behandeling gebruiken en fysiotherapeuten die gebruik maken van lasertherapie. Bij de fysiotherapiepraktijk in assen vind je vele verschillende soorten therapieën. Je kunt daar dan ook terecht met veel uiteenlopende klachten.

Verschillende specialisaties

Naast verschillende therapieën die als behandeling ingezet kunnen worden, kan een fysiotherapeut zich ook verder specialiseren. De fysiotherapeut volgt dan na de reguliere HBO-opleiding fysiotherapie een Master-opleiding. Er zijn verschillende specialisaties. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Manuele therapie Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Heb je last van hoofdpijn, nek of rugklachten of lage rugklachten, dan staat de manueel therapeut voor je klaar
  • Bekkenfysiotherapie De bekkenfysiotherapeut is er voor mannen, vrouwen en kinderen die problemen hebben in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem.
  • Geriatriefysiotherapie Speciaal voor kwetsbare ouderen en voor mensen op hoge leeftijd met complexe gezondheidsproblemen, is er de geriatriefysiotherapeut. Daarnaast kun je met klachten door een beroerte, dementie of de Ziekte van Parkinson ook bij deze specialist terecht.
  • Kinderfysiotherapie Kinderen kunnen ook bij de fysiotherapeut terecht. De kinderfysiotherapeut is speciaal opgeleid om kinderen en hun ouders te begeleiden bij klachten. Naast bewegingsklachten, kunnen kinderen ook bij de kinderfysiotherapeut terecht met schrijfproblemen, afwijkend looppatroon of aangeboren afwijkingen (zoals het syndroom van Down).
  • Sportfysiotherapie Blessure opgelopen tijdens het sporten? De sportfysiotherapeut helpt je graag weer snel op de been. Sporters die na blessures, operaties, overtraining of ziekte weer aan de slag willen, kunnen terecht bij de sportfysiotherapeut.

Afspraak maken

Veel mensen denken dat je met klachten aan je bewegingsapparaat eerst langs de huisarts moet. Dat is al een hele poos niet meer zo. Je kunt ook zonder verwijzing bij de fysiotherapie terecht. Je bent vaak al snel aan de beurt en kunt direct aan de slag met het aanpakken van jouw klachten.