Mensen met dementie kunnen meestal niet zelfstandig blijven wonen. In de eerste fasen van dementie kunnen naasten en familie vaak nog mantelzorgen, maar in een latere fase is extra begeleiding, verzorging of verpleging vrijwel altijd noodzakelijk. Wanneer thuis wonen niet meer lukt, zijn er verschillende woonvormen beschikbaar. Maar welke kiest u? Een veel gekozen woonvorm is kleinschalig wonen. Hieronder vertellen we u de voordelen van kleinschalig voor mensen met dementie. 

Samen één huishouden vormen

Bij kleinschalig wonen vormen bewoners samen met de begeleiders één huishouden. Vaak bestaan deze huishoudens uit kleine groepen van 6 tot 12 bewoners. Hierdoor is er veel aandacht is voor persoonlijk contact en individuele wensen.

Voor mensen met dementie is verandering lastig en een verhuizing naar een verzorgingstehuis is een ingrijpende stap. Kleinschalige woongroepen zijn er daarom op ingericht om het normale leven zo goed mogelijk door te laten gaan en verandering zo klein mogelijk te houden. Deze minimale aanpassing en begeleiding zorgt ervoor dat u of uw naaste zijn of haar leven zoveel mogelijk kan voortzetten in een beschermde samenleving. 

Herkenbaar, huiselijk en privacy

Om de herkenbaarheid, huiselijke sfeer en privacy te waarborgen, wordt er bij kleinschalig wonen vaak goed gekeken naar hoe het leven voor iemand met dementie er eerder uit zag. Er wordt vervolgens alles aan gedaan om het leven zo door te laten gaan. Zo blijft het bijvoorbeeld mogelijk om de hobby’s uit te oefenen en blijft het dagritme zoveel mogelijk behouden. Ook dagelijkse activiteiten worden afgestemd op de bewoners en huishoudelijke taken worden samen uitgevoerd. Denk hierbij aan wassen, boodschappen doen en eten koken. Net als thuis, maar nu met de nodige begeleiding en verzorging. Een kleinschalige woonomgeving biedt zo de rust die iemand met dementie nodig heeft. 

Bij Martha Flora, een zorginstelling gericht op kleinschalig wonen, staat privacy hoog in het vaandel. Alle bewoners krijgen een eigen appartement waar veel zeggenschap over is. De indeling en meubels kunnen bijvoorbeeld vanuit de huidige woning worden meegenomen. Daarnaast beschikken alle woonvoorzieningen over een algemene ruimte: de Meander. Dit is het kloppend hart van de beschermde samenleving. De indeling van de Meander kan per locatie variëren, maar iedere locatie is uitgerust met verschillende voorzieningen. Denk aan een bibliotheek, een huiskamer, een eetkeuken, een tuin of dakterras en een atelier. Hier kunnen alle bewoners de dagelijkse activiteiten uitvoeren. Ook georganiseerde activiteiten vinden plaats in de Meander. 

Kleinschalig wonen en naaste familie

Anders dan bij reguliere verpleeghuizen, spelen bezoekjes van familie en naasten bij een kleinschalige woonvoorziening een belangrijke rol. Bij reguliere verpleeghuizen zijn vaak regels opgesteld voor bezoek. Zo zijn er vaste bezoekuren en wordt de begeleiding, verzorging en verpleging volledig door het zorgpersoneel gedaan. Bij kleinschalig wonen is dit anders. Familie kan in overleg blijven slapen en partners kunnen over het algemeen zelfs bij elkaar blijven wonen. Bezoek ontvangen is bij kleinschalig wonen dan ook op ieder tijdstip mogelijk. Daarnaast biedt kleinschalig wonen begeleiding en verzorging op maat, waarbij de familie ook een deel mag bijdragen. 

 

Past een kleinschalige woonvorm bij u of uw naasten? 

Als u of uw naaste beginnende dementie heeft, is het goed om zo vroeg mogelijk te kijken naar de vervolgstappen. Een van de belangrijkste keuzes is waar uw naaste gaat wonen als thuis wonen niet meer mogelijk is. Kleinschalig wonen met dementie valt onder één van de mogelijkheden. Maar daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden. Om te bepalen welke woonvorm het beste past bij uw situatie, kunt u samen met uw naaste een wensenlijst maken. Stel een paar belangrijke vragen om te kijken wat de beste woonoptie is.

Denk hierbij aan:

  • Wat vindt u of uw naaste belangrijk in de woonvoorziening?  
  • Bij welke woonvorm mogen eigen spullen en huisdieren mee? 
  • Zijn er regels voor bezoek? 
  • Kan de partner meeverhuizen? 
  • Hoe gaat de woonvorm om met hobby’s en wensen?

Martha Flora voor u

Het blijft natuurlijk een grote stap: de keuze maken voor een nieuwe woonvorm. Lijkt een kleinschalige woonvorm bij u te passen en wilt u sfeer proeven en zelf ondervinden of deze woonvorm bij u past? Bij Martha Flora houden mensen met dementie hun familie, naasten en hobby’s dichtbij. Het is een warm thuis waarbij begeleiding op maat vanzelfsprekend is. U bent van harte welkom bij Martha Flora voor een rondleiding. Hierbij krijgt u een goede indruk van de appartementen, de Meander en de wijze waarop dementiezorg hier wordt verleend.