Bij hitte is het belangrijk om goed op jezelf, maar ook op anderen te letten. Langdurige hitte kan grote gevolgen hebben, zoals oververhitting, uitdroging en uitputting. Vooral ouderen zijn nogal eens de dupe van gezondheidsproblemen die ontstaan door de hitte. Volgens de GGD en de Universiteit Tilburg zijn een groot deel van de ouderen zich niet bewust dat ze tijdens de extreme warmte te weinig drinken. In deze blog leest u meer informatie over het belang van voldoende drinken en aandachtspunten bij hoge temperaturen.

Voldoende drinken

Bij een leeftijd van 65 jaar en ouder neemt het dorstgevoel af, dat is iets wat veel senioren niet weten, maar meestal weet de omgeving dit ook niet. Zelfs als het uitdrogingsproces al in gang is, hebben deze mensen vaak geen dorst. De gevolgen zijn vaak niet te overzien en velen belanden dan ook in het ziekenhuis met uitdrogingsverschijnselen. Bij hoge temperaturen kan de eetlust verminderen. Een dagelijkse warme gezonde maaltijd blijft desondanks belangrijk, ook bij temperaturen van 30 graden en hoger!

Maatregelen treffen

Het Rode Kruis en andere organisaties hebben speciaal een hitteplan opgesteld met belangrijke informatie. Er zijn heel wat belangrijke punten om op te letten bij aanhoudende warmte zoals:

  • Vocht – drink voldoende en dat is minimaal 9 glazen vocht per dag, maar drink geen alcohol. Geen dorst? Neem dan een waterijsje, dit geeft ook verkoeling. Probeer de avondmaaltijd niet over te slaan en eet indien gewenst maaltijden met minder zout.
  • Bescherming – het is belangrijk om ouderen en natuurlijk ook jezelf goed in te smeren met zonnecrème. Draag luchtige en lichte kleding. Ook een zonnepetje en een zonnebril kunnen een goed hulpmiddel zijn.
  • Koelte – als u een zonnescherm heeft of een parasol gebruik deze. Ga niet in de brandende zon zitten, maar blijf zoveel mogelijk binnen. Houdt de warmte buiten door ramen te sluiten als het buiten warmer is dan binnen. Zet ramen juist open als het buiten afkoelt, zodat het goed kan doortochten. Een handige tip: Leg een theedoek in de vriezer en gebruik deze door hem in de nek te leggen, maar ook een voetenbadje kan zeer effectief werken.
  • Rust – vermijd inspanning en vooral rond het middaguur als de zon op zijn hoogst staat. Doe eventuele boodschappen en huishoudelijke klusjes in de vroege ochtenduren. Neem voldoende rust en ontspanning, houdt een soort siësta, zoals er ook gedaan wordt in de warme landen.hitteplan

Het is belangrijk dat ouderen goed in de gaten worden gehouden en tijdig advies en steun krijgen van de mensen in de omgeving. Weet wat er gedaan moet worden in geval van oververhitting, uitdrogingsverschijnselen, maar ook bij een zonnesteek.